Λευκάδιος Χερν, ένας Έλληνας στην Ιαπωνία (α΄ μέρος), της Μένης Πουρνή
Λευκάδιος Χερν, ένας Έλληνας στην Ιαπωνία (α΄ μέρος)
Όπως και ο συμπατριώτης του από τα Επτάνησα, ομηρικός Οδυσσέας, έτσι και ο ΛευκάδιοςΧερν έζησε μία ζωή εξίσου περιπετειώδη και μυθιστορηματική. Γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1850 στη Λευκάδα και το πλήρες όνομά του ήταν Πάτρικ Λευκάδιος Χερν. Πατέρας του ήταν ο ιρλανδικής καταγωγής χειρουργού ταγματάρχη Τσαρλς Μπους Χερν και της ευγενούς καταγωγής καθολικής Ελληνίδας Ρόζας Αντωνίου Κασιμάτη από τα Κύθηρα. Οι γονείς του παντρεύτηκαν με ορθόδοξο γάμο και το σπίτι που γεννήθηκε στην Λευκάδα υπάρχει ακόμη.Την ίδια χρονιά ο πατέρας του πήρε προαγωγή σε Υπηρεσιακό Χειρουργό Δεύτερης Τάξης και μετατέθηκε από τη Λευκάδα στις Βρετανικές Δυτικές Ινδίες στην Καραϊβική. Θεωρώντας ότι ο γάμος του με μία αλλόθρησκη θα μπορούσε να βλάψει τις επαγγελματικές προοπτικές και επειδή η οικογένειά του δεν ενέκρινε το γάμο του δεν ενημέρωσε τους ανωτέρους του. Το 1852 κανονίζει η γυναίκα του και οι γιοι του να ζήσουν στο Δουβλίνο με τους δικούς του όπου έτυχαν ψυχρής υποδοχής λόγω των πολιτισμικών διαφορών. Τελικά περιήλθαν στην επιμέλεια της θείας του Τσαρλς Χερν, Σάρα Μπρέναν. Το 1853 ο Τσαρλς Χερν επέστρεψε με άδεια στην Ιρλανδία αλλά ο γάμος του με τη Ρόζα Κασιμάτη έπνεε ήδη τα λοίσθια. Όταν έφυγε στον πόλεμο της Κριμαίας η Ρόζα ήταν ξανά έγκυος και τελικά επέστρεψε στην πατρίδα της όπου γέννησε τον τρίτο γιο της και ξαναπαντρεύτηκε αμέσως μετά την ακύρωση του γάμου τους όπως και ο ίδιος ο Τσαρλς Χερν.
Ο Λευκάδιος πέρασε στην πλήρη κηδεμονία της θείας του Σάρα όπου έλαβε κατ’ οίκον μαθήματα και διάβασε πολύ ελληνική μυθολογία στη βιβλιοθήκη του σπιτιού της.Μεγαλώνοντας και βλέποντας ότι απομακρύνεται από την καθολική θρησκεία η θεία του τον έγραψε σε ένα καθολικό σχολείο όπου βαριόταν αφόρητα αλλά έμαθε άπταιστα γαλλικά. Το 1863 γράφτηκε σε μια θεολογική σχολή. Σε ένα ατύχημα στην αυλή του σχολείου τραυμάτισε το μάτι του και τελικά το έχασε ενώ σε συνδυασμό με την διαρκώς αυξανόμενη μυωπία του κουβαλούσε πάντα μαζί του έναν μεγεθυντικό φακό για να βλέπει καλύτερα σε μακρινή απόσταση. Γι’ αυτό στις φωτογραφίες εικονίζεται πάντα προφίλ. Το 1867 ο διαχειριστής της περιουσίας της θείας του την οδήγησε σε χρεωκοπία και κατέληξε να ζει στο Ηστ Εντ του Λονδίνου με την πρώην υπηρέτρια της περιφερόμενος άσκοπα. Το 1869 τον έστειλε στην Αμερική με οδηγίες να βρει την αδερφή του διαχειριστή της η οποία του έδωσε μόνο 5 δολάρια και ευχές για καλή τύχη. Για αρκετό καιρό ζει εξαθλιωμένος ώσπου γνωρίζει τον Άγγλο τυπογράφο και κοινοτιστή ΧένριΓουότκινς που του δίνει δουλειά στο τυπογραφείο του. Την ίδια εποχή συχνάζει στην δημόσια βιβλιοθήκη του Σινσινάτι που διέθετε 50000 τόμους. Το 1871 ο διαχειριστής της περιουσίας της θείας του του ανακοινώνει ότι πέθανε χωρίς να αναφέρει ότι τον συμπεριέλαβε στη διαθήκη της.
Από το 1872 ως το 1875 δουλεύει στην εφημερίδα The Cincinnati Enquirer. Εντυπωσιάζει γράφοντας άρθρα για τους τοπικούς φόνους και τα άτομα του περιθωρίου. Η Βιβλιοθήκη της Αμερικής (μη κερδοσκοπικός εκδότης αμερικάνικης λογοτεχνίας) επέλεξε μία από αυτές τις περιγραφές φόνων, το Gibbeted, για να τη συμπεριλάβει στην ανασκόπηση δύο αιώνων Αμερικανικού Αληθινού Εγκλήματος, το 2008. Το 1874 εκδίδει με τον ΧέρνιΦάρνι ένα οχτασέλιδο εβδομαδιαίο περιοδικό τέχνης, λογοτεχνίας και σάτιρας με τον τίτλο Ye Giglampz. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Σινσινάτι ανατύπωσε ένα αντίγραφο των εννέα συνολικά τευχών το 1983. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την ΑφροαμερικανίδαΑλίθιαΦόλευ. Κάτι τέτοιο ήταν αντίθετο με τους νόμους της εποχής της πολιτείας του Οχάιο περί επιμειξίας. Τον Αύγουστο του 1875 η εφημερίδα τον απέλυσε εξαιτίας των αντικληρικαλιστικών του απόψεων και τα παράπονα που δέχτηκε από την τοπική εκκλησία με αφορμή τον ανάρμοστο γάμο του. Γρήγορα προσελήφθη από αντίπαλη εφημερίδα και η παλιά του εφημερίδα του έκανε αντιπρόταση την οποία απέρριψε εξοργισμένος. Ο Χερν και Φόλευ χώρισαν οριστικά το 1877. Αρχίζει να ασχολείται ολοένα και περισσότερο με την μετάφραση αρχίζοντας με τα έργα του Γάλλου συγγραφέα Θεόφιλου Γκωτιέ. Απογοητευμένος πια από τη ζωή στο Σινσινάτι και με την υποστήριξη του φίλου του Χ. Γουότκινς και του έκδοτη της νέας του εφημερίδας Cincinnati Commercialπηγαίνει να ζήσει στη Νέα Ορλεάνη, όπου αρχικά έγραψε ανταποκρίσεις για τηνCommercial στη στήλη Gateway to the Tropics.
Συνεχίζεται…