Γενναίος δεν είναι εκείνος που δεν νιώθει φόβο, αλλά εκείνος που τον υπερνικά

Γενναίος δεν είναι εκείνος που δεν νιώθει φόβο, αλλά εκείνος που τον υπερνικά

Ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να είναι δύσκολο να περιγραφεί επειδή όλα τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας γύρω από το φόβο δημιουργούνται και εδράζονται αποκλειστικά μέσα μας. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα δημιουργούν νοητικό μπλοκάρισμα, το οποίο εν συνεχεία επηρεάζει τον τρόπο που κάνουμε τη ζωή μας και αν δεν το αντιμετωπίσουμε, επιδρά καταστροφικά στις αποφάσεις ζωής.

Όταν επιλέγουμε να ζήσουμε με το φόβο για το άγνωστο, οι επιλογές και οι αποφάσεις που παίρνουμε δεν μας εξελίσσουν. Κάθε απόφασή μας καταλήγει να βασίζεται σε αυτό το φόβο.

«Έμαθα ότι το θάρρος δεν είναι η απουσία φόβου, αλλά η κυριαρχία πάνω του. Ο θαρραλέος άνθρωπος δεν είναι αυτός που δεν φοβάται, αλλά αυτός που κατακτά εκείνο το φόβο» – Νέλσον Μαντέλα

Τι είναι ακριβώς ο φόβος για το άγνωστο;

Υπάρχει μια ακραία μορφή φόβου για το άγνωστο, μια φοβία. Η ξενοφοβία είναι όταν έχουμε παράλογες σκέψεις και πεποιθήσεις για ανθρώπους και καταστάσεις που αντιλαμβανόμαστε ως ξένες. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν φόβο που στρέφεται εναντίον οτιδήποτε βρίσκεται έξω από τη ζώνη άνεσής μας.

Οι ξενοφοβικοί τείνουν να μισούν τους ξένους, τους ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες.

Η συμπεριφορά τους μπορεί να γίνει ακραία και βίαιη. Μπορεί να μην είμαστε ξενοφοβικοί, πρόκειται άλλωστε για ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά αυτό που κάνουμε είναι να επιτρέπουμε στο φόβο του αγνώστου να κυριαρχεί στη ζωή μας. Όταν επιλέγουμε να ακούσουμε το φόβο αυτό, επιλέγουμε και να κάνουμε τη ζωή μας αποκλειστικά και μόνο μέσα στον περιορισμένο χώρο της ζώνης άνεσής μας.

Πώς να ξεπεράσουμε το φόβο για το άγνωστο

Για να ξεπεράσουμε το φόβο για το άγνωστο χρειάζεται να πάρουμε ένα προσωπικό δρόμο και πάνω σε αυτόν να κάνουμε ένα μακρύ ταξίδι. Κατά τη διάρκεια αυτού, μπορούμε να ακολουθήσουμε 7 κύριες στρατηγικές.

  1. Ξεσκεπάστε το φόβο σας

Ο φόβος δεν είναι κάτι περίεργο, κάτι που μόνο εσείς έχετε• αποτελεί μέρος του ανθρώπινου DNA σας και δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να φοβόμαστε το άγνωστο, είναι εκείνο που στα αρχαία χρόνια μας προστάτευε από κινδύνους. Όμως, σήμερα ο φόβος για το άγνωστο τις περισσότερες φορές δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Ο φόβος για το άγνωστο είναι ένας σωρός αυτοπεριοριστικών πεποιθήσεων. Αποδεχτείτε ότι έχετε τέτοιες σκέψεις, αλλά μην τους επιτρέψουν να παραλύσουν τη ζωή σας.

  1. Βρείτε την αιτία του φόβου

Υπάρχουν διάφορα είδη φόβου• εκείνο που σας προστατεύει από απειλητικές καταστάσεις. Ύστερα, υπάρχει ο φόβος που σας παραλύει. Αυτόν τον τελευταίο ειδικά χρειάζεται να τον καταλάβετε. Ο φόβος για το άγνωστο συνίσταται σε πολλές σκέψεις και πεποιθήσεις που προέρχονται από αρνητικές εμπειρίες. Αν έχουμε αποτύχει σε κάποια εργασία μας, είναι πιθανό να φοβόμαστε ότι κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί. Μπορεί κάποιος στο παρελθόν να σας έχει τρομάξει – αποθαρρύνει και εσείς να αποφασίσατε και τότε να μείνετε στη ζώνη άνεσής σας. «Σκάψτε» μέσα σας για να ανακαλύψετε την αιτία.

  1. Αμφισβητήστε το φόβο σας

Όπως προείπαμε, οι φόβοι μας δεν βασίζονται στην πραγματικότητα, αλλά στην αντίληψή μας ότι κάτι θα πάει στραβά στο μέλλον. Το μέλλον όμως δεν έχει συμβεί. Αναρωτηθείτε λοιπόν:

– Ποια στοιχεία υπάρχουν που στηρίζουν το φόβο για το άγνωστο;

– Ποια 3 παραδείγματα μπορώ να βρω που αντιμετώπισα επιτυχώς την αβεβαιότητα;

– Τι στοιχεία υπάρχουν που να δείχνουν ότι θα αποτύχω και ότι ο φόβος μου για το άγνωστο είναι δίκαιος;

  1. Αποδεχτείτε την αποτυχία ως επιλογή

Αν έχετε κατανοήσει πλήρως το φόβο σας για το άγνωστο και έχετε εξετάσει τους ρεαλιστικούς κινδύνους, τότε χρειάζεται και να αποδεχτείτε ότι η αποτυχία αποτελεί κι αυτή μια επιλογή. Αν απομυθοποιήσουμε την ίδια την αποτυχία ως πιθανότητα, τότε ο φόβος θα χάσει όλη του τη δύναμη.

  1. Κυριαρχήστε στο φόβο σας

Το άγνωστο είναι αυτό που είναι. Τις περισσότερες φορές ο φόβος για το άγνωστο είναι αυτός που μας αποθαρρύνει από το να κυνηγάμε τα όνειρά μας. Όμως, έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα στη ζωή είναι απρόβλεπτα και άγνωστα. Ακόμα κι αυτά που σήμερα σας είναι γνωστά, κάποτε σας ήταν παντελώς άγνωστα. Μόλις το αποδεχτείτε αυτό με τον καιρό, η υποβόσκουσα δυσφορία θα υποχωρήσει, γιατί θα έχετε κυριαρχήσει πάνω στο φόβο.

  1. Αποδεχτείτε την αλλαγή

Το μόνο βέβαιο σε αυτή τη ζωή είναι η αλλαγή. Ζούμε σε έναν κόσμο που άλλωστε αλλάζει συνεχώς και χρειάζεται να τον ακολουθήσουμε. Όσο περισσότερο ανοίγεστε στην έννοια της αλλαγής, τόσο πιο ανθεκτικοί και θαρραλέοι θα γίνεστε. Και σύντομα θα δείτε ότι θα εμφανίζονται δυνατότητες.

Πηγή:www.enallaktikidrasi.com