Λόγοι για τους οποίους η όραση σας είναι θολή.

Λόγοι για τους οποίους η όραση σας είναι θολή και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό.

Η θολή, ασαφής, αδιάφορη όραση είναι το πιο κοινό πρόβλημα όρασης και συνήθως δεν είναι σημαντικό να ανησυχείς για αυτό. Η θολότητα θα μπορούσε να είναι μόνο ένα σημάδι ότι τα γυαλιά ή οι συνταγές επαφών σας χρειάζεται ενημέρωση. Από καιρό σε καιρό όμως, η ασαφής όραση σηματοδοτεί κάτι πιο σοβαρό.

Πάντα να διερευνάτε τι προκαλεί την θολή όρασή σας. Γνωρίζοντας τον λόγο πίσω από αυτό μπορεί να είναι η διαφορά ανάμεσα στο να βιώνεις τον κόσμο σε όλες του τις διαστάσεις ή όχι.

 

Χρειάζεστε γυαλιά

Η μυωπία (μυωπία), η υπερτονία (υπερμετρωπία) και ο αστιγματισμός είναι διαθλαστικά σφάλματα και είναι οι συνηθέστερες αιτίες θολώματος. Συμβαίνουν όταν η καμπύλη του ματιού παρεμποδίζει το φως να εστιάζει άμεσα στον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής επεξεργάζεται τις ακτίνες φωτός σε σήματα που ο εγκέφαλος μπορεί να διαβάσει.  Εκτός από το γεγονός ότι είναι ευρέως διαδεδομένες, τα διαθλαστικά σφάλματα μπορεί επίσης να είναι τα πιο εύκολα να διορθωθούν.  Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια συνταγή από έναν οπτομετρητή ή έναν οφθαλμίατρο για γυαλιά ή φακούς επαφής. Η χειρουργική επέμβαση λέιζερ LASIK μπορεί να αλλάξει μόνιμα το σχήμα του κερατοειδούς για να διορθώσει το πρόβλημα σε μερικούς ανθρώπους.

Χρειάζεστε γυαλιά για το διάβασμα

Η πρεσβυωπία είναι επίσης ένα διαθλαστικό σφάλμα, αλλά αυτό που πλήττει τους περισσότερους ανθρώπους μετά την ηλικία των 40 ετών. Σημαίνει ότι έχετε πρόβλημα να εστιάσετε σε πράγματα που είναι κοντά, όπως το υλικό ανάγνωσης. Εάν διαπιστώσετε ότι πρέπει να κρατάτε περιοδικά, βιβλία και μενού μακρύτερα από το πρόσωπό σας για να τα διαβάσετε, η πρεσβυωπία θα μπορούσε να προκαλέσει το θολή όραμά σας.Όπως και με άλλα διαθλαστικά σφάλματα, τα γυαλιά, οι φακοί επαφής και η χειρουργική επέμβαση μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε καλύτερα αν αναπτύσσετε πρεσβυωπία. Αν δεν είστε προχωρημένοι ή μυωπικοί και δεν έχετε αστιγματισμό, ίσως αρκούν απλά γυαλιά ανάγνωσης από το φαρμακείο, λέει ο δρ. Shah.

Αν έχετε κάποιο από αυτά τα άλλα διαθλαστικά σφάλματα, σκεφτείτε να μεταβείτε σε διφωσικά, τριφασικά ή προοδευτικά φακούς.

 

Πιάσατε επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα ή το ροζ μάτι συνήθως προκαλούνται από αδενοϊούς, ενοχλητικούς ιούς που μπορούν να προκαλέσουν το κρύο, τη βρογχίτιδα και τους πονόλαιμους. Παρόλο που δεν είναι συνήθως σοβαρή, η επιπεφυκίτιδα μπορεί να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά στα σχολεία και σε άλλους γεμάτους χώρους. “Τα σωματίδια ιού στις επιφάνειες μπορούν να παραμείνουν ζωντανοί για περίπου δύο εβδομάδες”, λέει ο Kim Le, MD, παιδιατρικός οφθαλμίατρος στο σύστημα υγείας του Henry Ford στο Ντιτρόιτ.

Η επιπεφυκίτιδα συνήθως εξαφανίζεται σε μία έως δύο εβδομάδες χωρίς θεραπεία, αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τα αντιβιοτικά ή τα αντιιικά φάρμακα. Εν τω μεταξύ, δοκιμάστε τις δροσερές συμπιέσεις για να ανακουφίσετε την κνησμό, τις θερμές κομπρέσες για να ανακουφίσετε το πρήξιμο ή τις οφθαλμικές σταγόνες για να βοηθήσετε με τον ερεθισμό, λέει ο Δρ. Le.

Πλύνετε τα φύλλα σας (ειδικά τις μαξιλαροθήκες) και τα χέρια σας συχνά για να αποτρέψετε την εξάπλωση των μικροβίων.

 

Κοιμηθήκατε με φασκούς επαφής

Οι φακοί επαφής μπορούν να διορθώσουν την οραση χωρίς να επιβαρύνουν το πρόσωπό σας, αλλά αν δεν τις χρησιμοποιήσετε σωστά, μπορούν επίσης να προκαλέσουν μολύνσεις από την όραση.

Οι φακοί επαφής κινούνται όλο το μάτι κάθε φορά που αναβοσβήνετε, δημιουργώντας μικρο-γρατζουνιές στην επιφάνεια του ματιού σας. Οι μικροοργανισμοί που προκαλούν μόλυνση μπορούν να πιαστούν κάτω από το φακό και να εισέλθουν στις γρατζουνιές.

Ο ύπνος με τους φακους σας  σας, λέει ο Δρ, “είναι ένα τέλειο πιάτο Petri για την ανάπτυξη αυτών των οργανισμών και την πρόκληση κερατοειδικών ελκών”, ανοίξουν πληγές στον κερατοειδή που μπορούν να θολώσουν την όραση. “Πάντοτε, παίρνετε πάντοτε [φακούς επαφής] τη νύχτα”, προσθέτει ο Δρ Shah, ή να πετάξει τους φακούς μιας χρήσης στο τέλος της ημέρας.

 

Έχετε μια λοίμωξη των ματιών

Δεν χρειάζεται να φοράτε φακούς επαφής για να πάρετε μολύνσεις ματιών που βλάπτουν τον κερατοειδή χιτώνα.

Η κερατίτιδα του έρπητα είναι μια λοίμωξη στο μάτι που προκαλείται από τον ιό του έρπητα. Μπορείτε να το πάρετε μόνο αγγίζοντας μια κρύα πληγή στα χείλη σας, στη συνέχεια αγγίζοντας τα μάτια σας. Τα βακτήρια και οι μύκητες στους οποίους ο μυς εισέρχεται μετά από τραυματισμό στα μάτια μπορεί επίσης να προκαλέσει μόλυνση.

Θεραπείες όπως σταγόνες στα μάτια και φάρμακα (όπως αντιβιοτικά για βακτηριακές λοιμώξεις) συνήθως βοηθούν, αλλά η καλύτερη μέθοδος προστασίας από οφθαλμικές λοιμώξεις είναι η πρόληψη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Έχετε  καταρράκτη

Οι καταρράκτες είναι ένα από τα πολλά προβλήματα των ματιών που έρχονται με τη γήρανση. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί έχουν καταρράκτη κατά ηλικία 75 ετών. Αυτό συμβαίνει όταν ο φακός στο μπροστινό μέρος του οφθαλμού αποκλίνει και εμποδίζει το φως να προσπαθεί να φτάσει στον αμφιβληστροειδή.

Οι καταρράκτες συνήθως χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν και να μην προκαλέσουν πόνο ή άλλα συμπτώματα. Μερικοί παραμένουν μικροί και προκαλούν λίγα προβλήματα. Εκείνοι που αναπτύσσονται και παρεμποδίζουν την όραση συχνά αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν τον κατεστραμμένο φακό και να το αντικαταστήσουν με ένα διαφανές πλαστικό.